Slik lager du pinnekjøtt selv til jul
I slutten av September har Meny alltid 30% på ferskt lammekjøtt. Da benytter jeg alltid muligheten til å bestille meg 2 sider med lammeribbe inkludert nakke og kotelett. Jeg bestiller også fersk lammelår, så jeg kan lage fenalår.
Hvorfor ikke lage pinnekjøtt selv i år?
Det å lage pinnekjøttet selv, er noe som min familie har gjort nesten hver høst. Denne tradisjonen har jeg tatt med inn i min familie også. Vi har ingen tradisjon på å røyke pinnekjøttet etter tørking. Den tradisjonen har vi fått av min svoger.
I begynnelsen av desember hvert år, drar vi bort til svoger og svigerinne og røyker vårt lam sammen med deres. Det blir samlet inn masse einekvister i skogen og det er disse vi bruker. Etter at vi er ferdig med å røyke lammet, går vi inn og spiser en god middag.
Tommelfingerregelen for sating, er 0,6-1 døgn pr kg kjøtt. Jeg har her laget av 3,9kg kjøtt og lar det ligge i salt i 3-3,5 døgn.
Følg med underveis at det har dannet seg saltvann i karet. Da vet du at saltingen fungerer.
Ta opp kjøttet, skyll det forsiktig i litt kaldt vann og tørk det godt. Vei det og noter ned vekten.
Tommelfingerreger for tørking, er at kjøttet under tørking skal bli redusert med ca 37 %
Det vil si at har du et kjøtt på 3kg, skal det veie ca 1,9kg når det er ferdig tørket.
Bli medlem for å lese videre
For å lese mer og få tilgang til flere hundre oppskrifter samt andre fordeler.