Ovnsbakt kveite med hollandaise og asparges

Ovnsbakt kveite med hollandaise saus og asparges

Kveite er en helt utrolig god fisk. Den er helt hvit i kjøttet og får en helt fløyelsmyk konsistens når den er riktig tilberedt. Det er ikke en fet fisk, så som ørret og laks, derfor trenger den en god og kraftig saus. Man kan jo lage eggesmør eller baconsmør f eks til denne fisken, MEN for meg er det hollandaise som teller.

Det høres vanskelig ut, men er egentlig ikke det. Det gjelder bare å time alt og passe på at sausen ikke skiller seg når du pisker den. Hvis du lar den stå over vannbad for lenge, vil den skille seg. Derfor er det viktig å ikke få sausen for varm.

Skulle den skille seg, pisker du opp en ny eggeplomme og heller den skilte sausen i tynn stråle over eggeplommen mens du pisker hele tide.

Jeg bruker en håndmikser når jeg pisker, slipper jeg å slite meg ut 🙂

Her har jeg valgt lys rosa som kjerne.

Dette blir det god keto mat.

Her har du det ferdige resultatet.

Dette trenger du:

  • ca 1 kg kveitefileter
  • salt og pepper
  • olivenolje

Hollandaise:

  • 2dl hvithvin
  • 2ss hvitvinsedikk
  • 3 laubærblad
  • 10 sorte pepperkorn
  • 1 liten sjarlottenløk
  • 200g smør
  • 3 eggeplommer
  • smak til med salt og pepper
  • ha evnt i litt finhakket sitrontimian

Grønnkålcrisp:

  • 1 pose ferdig renset grønnkål
  • 1ss olivenolje
  • salt og pepper

Asparges:

  • 1 bunt grønn asparges
  • lettsaltet vann

 

Slik gjør du:

Grønnkål:

  1. Bland grønnkålen i en bolle med olje, salt og pepper og legg den så utover en stekeplate kledd med bakepapir og stek på 180 grader i 12-15 minutter.  Her kan det hende du må bruke 2 stekebrett. 
  2. Ta den ut og legg den over på et kjøkkenpapir.

Kveite:

  1. Ha olje, salt og pepper på begge sider av kveiten og legg den i en ildfast form.
  2. Sett ovnen på 180 grader og stek kveiten i 10-15 minutter. Følg med og sjekk den ved jevne mellomrom. Ta den ut med en gang den har løsnet fra benet og kjøttet er blitt hvitt.

Hollandaise saus:

  1. Smelt smøret i en kjele på svak varme. Ikke rør i kjelen. Skal ikke koke. Melkeproteinet skal legge seg i bunn. Hold smøret varmt på laveste temperatur.
  2. Kok ned essensen så det er igjen ca 1-2ss. Sil denne og sett til side.
  3. Kok opp vann i en kjele. La den være på kokepunktet.
  4. Ha eggeplommer og essens i en bolle som er stor nok til ikke å falle ned i kjelen med vann, Bollen skal ikke være nær vannet.
  5. Bruk en elektrisk håndvisp og pisk eggeplommen så stive du klarer. Pisk videre mens du heller smøret i en tynn stråle over eggeplommene. Sausen vil da bli tykkere.
  6. Pass på at bollen ikke blir for varm over vannbadet og ta den av for å avkjøle og så tilbake til vannbadet.
  7. Smak til med salt og pepper og ha i sitrontimian.

Asparges:

  1. Fjern nedre del av aspargesen og del den i 2. Kok opp lettsaltet vann og ha i stilkene. Kok disse 1 minutt før du har i toppene og koker 2 minutter til.
  2. Hell av vannet.

Servér renset kveite med asparges og hollandaise saus. Pynt med sprø grønnkål.

Velbekomme!!

Siste oppskrifter