Search

Langtidsstekt lammelår med urtelokk og tilbehør

Langtidsstekt lammelår med urtelokk og tilbehør

Hva er vel bedre enn langtidsstekt lammelår?

Her i huset liker vi at kjernetemperaturen skal være på 70-72 grader. Den er da akkurat forbi å være rosa og det er da vi mener den gode smaken kommer fram.

Mange stikker hull i låret og stikker inn hvitløk og rosmarin der. Personlig synes jeg det blir veldig kraftig smak av hvitløk i kjøttet rundt der du stikker inn hvitløken og ikke noe ellers. Jeg liker best å lage et lokk på steken, slik at smaken av urtene kommer bedre frem.

Følg med på kjernetemperatur.

  • når den nærmer seg kjernetemperatur, sett ned gradene på ovnen til 70 grader.
  • går kjernetemperaturen nedover, øker du noe på gradene i ovnen.
  • på denne måten kan du steke lammesteken lenge og den blir mør og saftig.

Meld deg gjerne inn på min lukkede gruppe på Facebook her.

Hvis du vil vite mer om eksogene ketoner som setter deg i ketose innen 59  minutter, kan du enten sende meg en melding på Facebook, eller sende meg en melding på tone@ketotone.no

Jeg har alltid på lager 🙂

Her har du det ferdige resultatet.

Dette trenger du:

Lam:

  • 1 lammelår (mitt var 3,4 kg uten skank)
  • salt og pepper
  • 50g meierismør
  • 5dl vann

Urtepesto:

  • 5 fedd hvitløk, knust
  • 1 god neve fersk rosmarin
  • 0,5dl olivenolje

Saus:

  • kraften fra steken
  • 4dl kremfløte
  • 0,5dl rødvin (kan sløyfes)
  • smak evnt til med:
  • litt soyasaus
  • evnt salt og pepper
  • jeg hadde i litt tørket, knust traktkantarell
  • noen dråper sukkerkulør (kan sløyfes)
  • kremost naturell for å få sausen tykkere

Ovnsbakte grønnsaker:

  • 2 løk, båter ELLER 2 poser sjarlottenløk
  • 750g gulrøtter, delt opp
  • 1 stor sellerirot, delt opp
  • 5 fedd hvitløk, delt i skiver
  • litt fersk rosmarin
  • salt og pepper
  • 2ss olivenolje

Stekt sopp:

  • sjampinjong
  • smør
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  1. Tin steken.
  2. Sett ovnen på 220 grader.
  3. Bruk den dype pannen til ovnen.
  4. Ha godt med salt og pepper på, rundt hele steken. Det er dette som danner den gode kraften til sausen.
  5. Legg klatter med smør oppå steken.
  6. Kok opp vann og hell i bunnen av pannen.
  7. Stek lammelåret på nederste rille i ca 30 min eller til den har fått skorpe.
  8. Imens lager du urtelokket.
  9. Kjør rosmarin, hvitløk og olje til en jevn masse. 
  10. Når lammelåret har fått skorpe, heller du urtelokket over. Sett inn et termometer og sett dette på 70 grader.
  11. Samtidig skrur du ned ovnstemperaturen til 100 grader.
  12. Nå kan den stå i ca 5 timer.
  13. Følg med på kjernetemperaturen, hvis den begynner å nærme seg, kan du skru ned gradene på ovnen til 70 grader.
  14. Går kjernetemperaturen nedover, øker du noe på gradene i ovnen.

Ca 1 time før du skal servere: 

  • Sett grønnsakene i ovnen på 200 grader og begynn med sausen.
  • Stek soppen.

Saus:

  1. Ta ut steken.
  2. Hell kraften fra lammelåret over i en kjele. Du kan med fordel ha litt mer vann i bunn av formen etterpå. 
  3. Kjør ovnen opp på 220 grader, sett inn lammelåret og stek den i  ca 15 min.
  4. Ta ut lammelåret og la den hvile i 15 min. Skrap resten av kraften over i sausen. 
  5. Kok kraften i 5 min før du tilsetter fløte og evnt rødvin.
  6. Kok dette ned til ønsket tykkelse. Smak til med salt og pepper. Ønsker du litt mer farge på sausen, tilsetter du noen dråper sukkerkulør. (kan sløyfes)

Det kan hende sausen er litt tynn. Da må du ha i  noe kremost naturell..

Serveres med nyrørte tyttebær søtet med finesse bakesukker 🙂

Meld deg gjerne inn på min lukkede gruppe på Facebook her.

Hvis du vil vite mer om eksogene ketoner som setter deg i ketose innen 59  minutter, kan du enten sende meg en melding på Facebook, eller sende meg en melding på tone@ketotone.no

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Siste oppskrifter