Kjøttkaker i brun saus med stuet spisskål
Kjøttkaker i brun saus er en middagsrett med lange tradisjoner i norge. Mors kjøttkaker har du kanskje hørt om? Det finnes utallige varianter av denne.
Jeg har laget min egen variant som gjør at du kan spise denne retten selv om du lever ketogent.
Sausen er kraftig og kremet og er med på å sette prikken over ien her, samtidig som den også gir mer metthetsfølelse.
Kålstuingen er laget på spisskål, som kun har 2,9 karbohydrater/100g i motsetning til vanlig kål, som har 6g/100g.
Meld deg gjerne inn på min lukkede gruppe på Facebook her.
Hvis du vil vite mer om eksogene ketoner som setter deg i ketose innen 59 minutter, kan du enten sende meg en melding på Facebook, eller sende meg en melding på tone@ketotone.no
Dette trenger du:
Saus:
- 1 boks kremost (200g)
- 3dl kremfløte
- 10dl vann
- 3-4ts oksefond
- 1,5ts pepper
- soyasaus etter smak
Kjøttkaker:
- 4 pakker kjøttdeig, 14% (400g)
- 4ts salt
- 3 egg
- 100g revet parmesan
- 1,5ts muskat
- 2ts ingefærpulver
- 1ts alleånde
- 1ts pepper
- 2-3dl fløte
- kaldt vann til riktig konsistens om nødvendig
Stuet spisskål:
- 1 stor spisskål
- vann og salt
- 0,5 boks kremost (100g)
- 3dl fløte
- salt og pepper
- muskat etter ønske
Tyttebær:
- 100g fryste tyttebær
- Finesse bakesukker etter smak
Brokkoli kan også kokse som tilbehør her.
Slik gjør du:
Saus:
- Start med å lage sausen. Det er denne kjøttkakene skal trekke i.
- Smelt kremost og fløte sammen. Tilsett vann, fond og pepper.
- Kok dette i 10-15 minutter, til sausen er tyknet til ønsket tykkelse.
- Smak til med soyasaus.
Kjøttkaker:
- Ha kjøttdeig og salt i en kjøkkenmaskin og kjør dette seigt. Tilsett krydder og egg.
- Tilsett fløte og vann litt og litt, til deigen er godt blandet og myk.
- Lag en liten test for å smake om den er god. Stekes i smør i stekepanne. Tilsett mer krydder og nødvendig og kjør farsen sammen igjen.
- Bruk en spiseskje som du dypper i kaldt vann mellom hver gang du former en kjøttkake. Form den ved å la den rulle inni håndflaten til en rund/avlang ball.
- Stek kjøttkakene så de får en god skorpe på begge sider. De trenger ikke være gjennomstekte, for det blir de i sausen.
- Ha de over i sausen etter hvert som de er ferdig stekt.
- Når aller er over i sausen, koker du opp og lar småkoke i 10 min.
Stuet spisskål:
- Det spisskål i 3×3 cm biter. Kok opp lettsaltet vann og har de i. La koke i maks 5 min.
- Sil av så mye vann du kan. Ta vare på noe av vannet.
- Lag hvit saus ved å koke opp kremost og fløte. Smak pepper og muskat.
- Hell over spisskålen og rør sammen. Smak til med salt. Er sausen for tykk, kan du spe med litt av kokevannet.
Tyttebær:
- Tin tyttebær og rør inn søtning.