Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?

Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?

Mange stresser mye med kalkun. Hvor mange personer holder den til? Hvor lenge skal den steke? Hvordan få sprøtt skinn på brystet UTEN at den blir tørr? Hva slags stuffing skal jeg bruke? Hvordan få god smak på kalkun og saus?

Jeg er ingen ekspert, men har stekt en del kalkuner. Min erfaring, er at kalkun trenger MYE krydder. Det kan se ut som mye salt og pepper i denne oppskriften, men kalkunen trenger så mye!

Jeg steker den alltid på 180 grader fordi jeg gjerne vil ha en god skorpe på skinnet.

Når jeg steker i vanlig ovn, øser jeg kraften som er i bunnen av pannen over kalkunen hvert 30. minutt. VIKTIG! Da blir den ikke tørr.

Hvor mange er egentlig interessert i kjøttdeig og loff når man lager kalkun? Vi bruker alltid en blanding av syrlige epler og svisker. Dette er også med på å holde kalkunen saftig, samt at det er deilig tilbehør til middagen.

På ketogent kosthold skal man jo ikke spise hverkern epler eller svisker, MEN det kan fint brukes som fyll inni kalkunen likevel.

Husk å ta ut kalkunen fra fryseren 2 døgn før du skal steke den.

Her er noen nøkkeltall:

  • Beregn 500g kalkun pr person. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg vil den holde til 11 personer.
  • Beregn 30min/kg kalkun i vanlig ovn. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg trenger den ca 2,5-3timer. Beregn 30-45 minutter lenger om du har stuffing i.
  • Beregn 15min/kg kalkun i  dampovn. Det vil si at har du en kalkun på 5,6kg trenger den ca 1,5time. Beregn 15-25 minutter lenger om du har stuffing i.

Meld deg gjerne inn på min lukkede gruppe på Facebook her.

Hvis du vil vite mer om eksogene ketoner som setter deg i ketose innen 59  minutter, kan du enten sende meg en melding på Facebook, eller sende meg en melding på tone@ketotone.no

Jeg har alltid på lager 🙂

Når låret faller av under steking, er den kanskje mør nok?

Dette trenger du:

  • 1 hel kalkun, 5-6kg
  • 6ts pepper
  • 8ts salt
  • 150g smør

Rosenkål, rødkål, waldorfsalat og evnt andre grønnsaker du liker.

Stuffing:
  • 1 boks svisker
  • 3stk grønne epler
  • 1ss sitron
  • 1ts pepper
  • 2ts salt

Slik gjør du:

  1. Ta kalkunen ut for tining 2 døgn før du skal bruke den.
  2. Ta ut posen med innmat på morgenen den dagen du skal steke den.
  3. For mer kraft til sausen: Kok opp 1,5l vann i en kjele. Ha i innmaten (ikke halsen), kok opp igjen  og skum av det som legger seg i vannet. Når du har gjort dette, har du i 2,5-3ts salt og 1,5ts pepper. La alt trekke på svak varme uten lokk i 2-3 timer. Sett til side. Denne kraften skal siles og has i sausen etter hvert.
  4. Stuffing: Skrell eplene, del de i 4 båter og skjær ut skrotten. Del de så i 2 igjen så du har 8 båter på hvert eple. Del hver av disse igjen i 3 på tvers, slik at de blir ca like store som sviskene.
  5. Hell sitron over og bland godt. La ligge noen minutter.
  6. Ha i sviskene og bland godt før du tilsetter salt og pepper. Sett til side.Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?
  7. Kalkunen: Ha kalkunen over i en langpanne. Denne kan med fordel være kledt med aluminiumsfolie først. 
  8. Snu kalkunen og vri vingene bak på ryggen. Se bilde:
    Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?
    Slik skal vingene se ut
  9. Ha kaldt smør i en liten bolle og ha det i mikroen i 20-30 sek. Den skal da ha litt smeltet, men fremdeles litt hardt. Bruk en pensel å bland det smeltede smøret med det som enda ikke er smeltet, slik at du får en blanding som lett kan smøres over kalkunen. Den skal ikke være flytende.
  10. Pensle rikelig med smør på ryggen og vingene. Strø 4 ts av salt-og pepperblanding på.
    Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?
    Klar til krydder
    Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?
    Ferdig krydret
  11. Snu kalkunen på den ene siden, pensle rikelig med smør og 1,5ts salt-og pepperblanding. Snu mot den andre siden og gjør det samme der.
  12. Snu så kalkunen med ryggen ned. Nå skal stuffingen inn. Stapp den godt med stuffing.
    Hvordan få saftig kalkun til nyttårsaften?
    Klar til ovnen
  13. Pensle så resten av smøret over bryst og øvre del av lårene. Krydre med resten av salt-og pepperblanding.
  14. Legg gjerne halsen i langpannen sammen med kalkunen. Krydre med salt og pepper her også. Dette gir god kraft til sausen, samt at  kjøttet på halsen faktisk er ekstremt mørt og godt 🙂
  15. La gjerne kalkunen hvile en stund på kjøkkenbenken før du setter den i ovnen.

Steking i vanlig ovn:

  1. Varm ovnen på 180 grader. Sett kalkunen inn på nederste rille. Stek den i 45 minutter.
  2. Kok opp 1 liter vann. Hell halvparten over kalkunen og resten i formen.
  3. Fortsett og øse kraft over kalkunen hvert 30. minutt.
  4. Stek i totalt 30min/kg kalkun + 30minutter ekstra om du har i stuffing.
  5. Slå av ovnen og la kalkunen hvile der.

Steking i ovn med varmluft og damp:

  1. Varm ovnen på 180 grader. Sett kalkunen inn på nederste rille.
  2. Stek i totalt 15min/kg kalkun + 15minutter ekstra om du har i stuffing.
  3. Den har da fått en god og fin skorpe.
  4. Slå av ovnen og la kalkunen hvile der.

 

Nyt et godt ketomåltid!

Meld deg gjerne inn på min lukkede gruppe på Facebook her.

Hvis du vil vite mer om eksogene ketoner som setter deg i ketose innen 59  minutter, kan du enten sende meg en melding på Facebook, eller sende meg en melding på tone@ketotone.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste oppskrifter

Skroll til toppen