Hjortefilet med rødvinssaus og skogssopp

Hjortefilet med rødvinssaus og skogssopp

Hjortefilet med rødvinssaus og skogssopp er utmerket å servere når du skal ha gjester. ELLER om du skal ha en god middag med din kjære.

Det er heller ikke så vanskelig som du skulle tro. Fileten er i seg selv veldig mør, så den trenger ingen langtidssteking. Derfor tar dette også relativt kort tid.

Vi fant ut at vi hadde en pakke filet i fryseren og bestemte oss for å lage noe godt.

Hjort eller rådyr er viltkjøtt. Derfor passer det ekstra godt med skogssopp. Jeg valgte kantareller fra fryseren som vi hadde plukket og forvellet i høst.

Sausen er laget på rødvin som er kokt inn, så er den smakt til med krydder og evnt tyknet litt. Helt til slutt pisker du inn kalde terninger av meierismør. Det er dette som gir det blanke utseende på sausen.

Dette trenger du:

  • ca 800g hjortefilet. Dette er da 2-3 små fileter.
  • timian, salt og pepper
  • godt med smør til steking, 50-100g

Saus:

  • 3 små sjarlottenløk, finhakkes
  • 2 store fedd hvitløk, knuses
  • 1ss smør til steking
  • 3dl rødvin, velg gjerne en med <3% restsukker
  • 1ts svart pepper
  • 1ts salt
  • 1ts viltfond
  • 0,5ts sukrin gold
  • 50g kaldt meierismør i terninger
  • Brokkoli i buketter + smør
  • Skogssopp + salt og pepper

Slik gjør du:

Hjortefilet:

  1. Sett ovnen på 90 grader.
  2. Tørk av filetene og krydre godt med timian, salt og svart pepper.
  3. Smelt smøret på medium + varme i en stekepanne og ha filetene i når smøret har sluttet å frese. Stekes raskt så den får en fin stekeskorpe på hver side og legges i en ildfast form. Sett i et steketermometer i den tykkeste delen.
  4. Hell smøret fra stekingen over og sett stekepannen til side. (ikke vask, se punkt 6 under)
  5. Stek i ovnen til steketermometeret viser 57 grader. Ta den ut og la hvile.
  6. Restene i stekepannen kokes ut med litt vann og helles i sausen.

Saus:

  1. Finhakk sjarlottløk og hvitløk og stek blank i smør. Tilsett rødvin og kraft fra stekepannen og la alt koke ned til halvparten. Sil kraften over i en ny kjele.
  2. Smak til med salt, pepper og fond.
  3. Når filetene er ferdig, heller du også kraften i formen over i sausen.
  4. Du kan evnt røre inn litt maizenna om du synes sausen er for tynn.
  5. Helt til slutt, rett før servering, pisker du inn det kalde smøret. Nå skal ikke sausen koke lenger, for da skiller den seg!!
  6. Kok brokkolibuketter i lettsaltet vann i 4 minutter. Hell av vannet og fres de i litt smør før servering.
  7. Stek litt skogssopp og krydre med salt og pepper.