Helstekt and med smak av jul
I år valgte vi en litt annen variant av julemiddag. And er noe de bruker på juleaften i Danmark.
Siden vi ikke kunne samle alle barna på selve juleaften, laget vi jul 12. desember i stedet for. Da hadde vi pinnekjøtt. Saltet, tørket og røkt av oss.
Da juleaften nærmet seg, kjente vi på at det hadde vært godt med noe helt annet. Pinnekjøtt hadde vi hatt – rakfisk hadde vi hatt – spekemat hadde vi hatt, lutefisk hadde vi hatt – til og med smalahove 🙂
I fryseren hadde jeg en andebryststek som jeg tok ut. Jeg tok ut et ekstra andebryst, siden vi skulle være 3 på juleaften.
Oppskriften kom jeg på etter mye fundering på hvordan jeg kunne lage den litt mer “julete”
DETTE ER DEN BESTE ANDA JEG HAR SMAKT!!!
Nydelig mør, men crispy skinn og en helt nydelig saus med smaken av jul!!
Håper den faller i smak hos dere også 🙂
Eksempel på annen oppskift på and, finer du her
Dette trenger du:
Anden:
- 1 and (2400g) eller 1 andebryststek (1600g) + 1 andebryst
- salt og pepper
- 1 appelsin, skall og kjøtt
- 2 stjerneanis
- 10 nellikspiker
- 2cm fersk ingefær
- 1,5dl vann
Sellerirotpurè:
- 1 sellerirot, ca 500g
- vann til koking
- 2ss smør
- 0,5dl fløte
- 50g revet parmesan
- salt og pepper
Saus:
- kraften av and ved steking
- 2ss soyasaus
- 1ss sukring gold
- 1ts svart pepper
- 1ts maisennamel (kan sløyfes, er for å tykne den helt på slutten
Asparges:
- 1 bunt asparges
- vann til koking
- 1ts salt
Kantareller:
- 300g kantareller
- smør til steking
- salt og pepper
Slik gjør du:
Anden:
- Sett ovnen på 130 grader om du har varmluft med damp. Sett ovnen på 150 grader om du har varmluft.
- Ta anden ut av emballasjen og tør den godt inni og utenpå med kjøkkenpapir.
- Bruk en coctailpinne eller tannpirker og prikk skinnet så det blir mange små hull. Dette gjør at fettet i skinnet pipler enklere ut.
- Krydre anden under og over med salt og pepper og plasser den i en ildfast form.
- Skrell en appelsin og del ingefær i mindre biter. Ha appelsinskall, ingefær, nellikspiker, stjerneanis og vann i en liten kjele og kok dette opp. La koke 1 minutt. Hell det rundt anden i formen.
- Stek anden på midterste rille i 1,5t. Ta den ut og la den hvile.
- Sil kraften opp i en kjele som du skal lage sausen i.
- Sett ovnen på 210 grader varmluft med damp, eller 220 grader varmluft (da bør du ha 1dl vann i bunnen av formen)
- Sett anda inn og la skinnet bli crispy. Tar ca 30 minutter.
Sellerirotpurè:
- Rens selleriroten og del den opp i terninger. Kok den i ca 10 minutter.
- Hell av vannet og damp ut på varmen så det ikke er våt.
- Ha i smør og fløte og kjør den med stavmikser til helt fløyel.
- Ha i revet parmesan. Smak til med salt og pepper.
Appelsinsaus:
- Når du har fått all kraft i kjelen. Bruk en sil og en slikkepott, så du får trykket mest mulig ut av kraften.
- Tilsett søyasaus og sukrin gold og kok opp. La koke i 10-15 minutter før du rett før du skal servere, har i maisennamelet og lar den koke i 1-2 minutter.
Asparges:
- Knekk av enden på hver asparges. (ca de siste 5 cm)
- Kok opp vann med salt. Ha i asparges og la koke i 3-4 minutter.
- Hell av vannet.
Alt serveres med en gang.