Helgrillet kylling med urter og grønnsaker
Sommeren kommer og det er på tide å begynne grillsesongen. Jeg liker å lage hel kylling i mange varianter. Hele vinteren lager jeg gjerne denne i ovnen på kjøkkenet, men når det er mulig å grille ute, gjør jeg heller det. Smaken blir SÅ god!!!
Når du skal ha gjester, er helstekt kylling faktisk veldig bra middag. Spesielt når den en krydret med masse urter. Denne er med 2 kyllinger.
En av mine spesialiteter, er helstekt kylling i ovnen med urteskinn. Jeg lager en paste av urter jeg har tilgjengelig, åpner opp skinnet på brystet (og evnt helt ned til låret) og heller pasten inni.
Så klart har jeg mange varianter av denne, så bare vent, det kommer flere 🙂
Før la jeg kyllingen på en seng av båtpoteter, gulerøtter, løk osv. Alle de grønnsakene som er med på å øke blodsukkeret.
Nå bruker jeg mer spinat, brokkoli, blomkål, knutekål etc. Som ikke inneholder så mye karbohydrater. Her er det bare å ha på grønnsaker.
Her er link til en annen versjon av denne, stekt i ovnen.
Får du rester av kylling? Hva med å lage en kyllingsalat?
Dette trenger du:
Kylling:
- 2 store kyllinger, jeg bruker ofte Prior sin
- 100g smør
Paste:
- 1 stor neve basilikum, persille, sitronmelisse, gressløk etc.
- 3 fedd hvitløk, delt opp
- 2 store, røde chili med frø
- 1dl olje
- 0,5dl soyasaus
- 1ss worcestersaus
- 2ts pepper
- 2cm fersk ingefær
- en god neve urter som du putter inn i buken på kyllingene (jeg brukte et urte som heter Jamaikansk timian, men den er vanskelig å få tak i)
Grønnsaker:
Legges i formen under kyllingene fra starten:
- 400g sellerirot, delt i fingerstore biter
- 2 små rød løk, i båter
- 3 fedd hvitløk
- 1 rød chili
- 1dl olivenolje
- salt og pepper
Legges rundt kyllingene etter 30 min:
- 1 pakke grønnkål, ikke stilken
- 100g hele cherrytomater
- 1 squash, delt i skiver
Slik gjør du:
Sett grillen på ca 200 grader. Vi bruker en grill med lokk.
- Tørk godt av kyllingen. Start øverst på brystet og stikk pekefingeren din inn langs brystet på innsiden av skinnet og bevege frem og tilbake til du har løsnet skinnet helt ned. Gjør det samme på det andre brystet.
- Kjør alle ingrediensene til pasten i en mikser til en glatt «suppe».
- Skjær opp selleriroten og rens grønnkålen fri for stilk og del den opp i små blader. Kutt løken i små båter.
- Fordel sellerirot, løk, hvitløk og chili i formen og hell oljen over.
- Hell 1-2ss paste under skinnet på hvert bryst. Fordel resten av pasten på undersiden, lårene og utenpå brystet. Ha litt salt og pepper på også. Legg de i formen.
- Før du setter de inn i grillen, har du på smør på hvert bryst.
- Grill med lokk i 30 minutter.
- Åpne lokket og hell resten av grønnsakene i formen og grill videre med lokk i ca 30 minutter til.
- La kyllingene hvile i 15 minutter før du deler den opp.
Hvis du ønsker å steke denne i ovnen, kan du sette den inn på 200 grader og steke i 60-70 minutter