Gambas al ajillo – Spansk tapas på sitt beste!

Gambas al ajillo – Spansk tapas på sitt beste!

Gambas al ajillo er en av de mest populære tapasrettene i Spania. Den består av atlanterhavsreker, olivenolje, masse hvitløk og små tørkede chili. Alle restauranter med respekt for seg selv, serverer denne retten i sin restaurant.

Jeg har spist denne både på Gran Canaria og på fastlandet – med forskjellig resultat. Jeg må innrømme at den jeg får på enkelte restauranter på Gran Canaria, er den aller beste.

Jeg lager denne rette flere ganger når jeg er på ferie der nede. Alle ingrediensene er lett å få tak i der. Her i Norge, kan det være vanskelig å få tak i både rekene og chilien.

Det viktigste med rekene, er at de ikke skal være kokt på forhånd, og man skal helst ikke bruke scampi.

Et alternativ i Norge, er å kjøpe Fiskemannens Reker Vannamei ASC. Dette er 31/40 rå reker uten skall. Tin disse.

Chilien de bruker er små, tørkede chili som kalles Pimienta Cayena Guindilla. Alternativt kan man bruke fersk rød chili som skjæres i skiver.

Det viktigste å tenke på når man skal lage Gambas al ajillo, er at oljen er varm nok og at man passer på at hvitløken ikke brenner seg før rekene kommer i. Rekene skal heller ikke steke for lenge, da de vil bli små og tørre.

Baguette er eneste tilbehøret her og brukes til å suge opp den deilige oljen.
Her kan du fint bruke ketobrødet mitt.

PS Ønsker du dette som en hovedrett, tar du bare mer ingredienser.

Dette trenger du:

  • 300g atlanterhavsreker, alternativt rå, fryste reker
  • 3dl god olivenolje
  • 1ts paprikapulver
  • 2ss persille, finhakket
  • 8 fedd hvitløk
  • 5 hele små chili (Pimienta Cayena Guindella)
  • alt 1/2 rød chili fersk, i skiver
  • 1ts salt
  • Ketobrød

Slik gjør du:

  1. Rens rekene og tørk de godt med kjøkkenpapir.
  2. Rens og del hvitløk i grove skiver. Finhakk persillen.Gjør klar alle ingrediensene
  3. Ha olje i en stekepanne, gjerne en i jern. Varm opp til du kan se at det bobler rundt tresleiven.
  4. Ha i chili og la steke i 30 sekunder. Ha i hvitløk i 30 sekunder.
  5. Tilsett paprikapulver og rekene og la disse frese i 1-2 minutter. De skal endre farge til rosa. Ikke la de steke for lenge, da blir de små og tørre.
  6. Ta pannen til side og tilsett salt og persille.
  7. Serveres med en gang sammen med baguette. Hvis du ønsker å servere i porsjonsformer, forvarmer du noen terracottaformer og for deler retten i disse før du serverer hver person.

Siste oppskrifter